Hoe compressiekleding wordt aangemeten
Compressiekleding speelt een cruciale rol in de behandeling van verschillende medische aandoeningen, zoals lymfoedeem, veneuze insufficiëntie en postoperatieve zwelling. Het juist aanmeten van deze kleding is essentieel voor het behandelproces en het welzijn van de patiënt. In dit artikel zullen we in detail uitleggen hoe het aanmeetproces verloopt, van intake tot aflevering, en hoe de keuze wordt gemaakt tussen confectie- en maatwerkproducten.
Het behandelproces
Het behandelproces van compressiekleding is een zorgvuldig geplande procedure die begint met een intake en eindigt met de aflevering van het kledingstuk. Hieronder staan de stappen van dit proces beschreven.
Intake
Het behandelproces begint met een intake, uitgevoerd door een oedeemtherapeut of bandagist. Tijdens deze fase wordt de medische geschiedenis van de patiënt geëvalueerd en wordt besproken wat de specifieke klachten en behoeften zijn. De keuze voor het gebruik van compressiekleding als behandelmethode wordt in deze fase gemaakt in samenspraak tussen de therapeut en de patiënt. De intake is essentieel om de juiste compressiekleding te selecteren en de behandeling optimaal af te stemmen op de individuele behoeften.
Aanmeten
Het aanmeten van compressiekleding is een belangrijke stap in het proces. Het bepaalt niet alleen de effectiviteit van de behandeling, maar zorgt er ook voor dat de kleding comfortabel zit. Het aanmeten kan worden uitgevoerd door de therapeut zelf of een specialist van de fabrikant. De therapeut en in sommige gevallen de fabrikant, doen vervolgens een aanvraag bij een declarerende partij. Na goedkeuring wordt overgegaan tot de productie.
Confectie of maatwerk
Een belangrijk aspect is de keuze tussen confectie- en maatwerkproducten. Confectieproducten zijn standaardmaten die direct beschikbaar zijn. Maatwerkproducten worden specifiek op de patiënt afgestemd en worden op bestelling gemaakt. De keuze tussen confectie en maatwerk wordt gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de mate van oedeem, de vorm van het lichaam en de specifieke behoeften van de patiënt. De therapeut speelt een cruciale rol bij het bepalen welk type product geschikt is voor de patiënt.
Passen
Tijdens deze sessie wordt de patiënt geholpen door de therapeut om ervoor te zorgen dat het kledingstuk zo goed mogelijk past. Vooral bij vesten en halsbandages is nauwkeurig meten van groot belang. De therapeut zal ervoor zorgen dat de compressiekleding op de juiste manier wordt aangedaan, omdat dit van cruciaal belang is voor de effectiviteit van de behandeling.
Afleveren
Na het aanmeten en eventuele aanpassingen wordt het compressiekledingstuk afgeleverd bij de patiënt. Tijdens deze fase is het belangrijk om aandacht te besteden aan enkele belangrijke aspecten. Dit omvat het opbouwschema van het dragen van de kleding en de mogelijkheid van verdere aanpassingen.
Wie gaat er betalen?
Een belangrijk aspect van het behandelproces met compressiekleding is de financiële kant ervan. De kosten van compressiekleding kunnen variëren, en het is van belang om te begrijpen wie welke kosten draagt en hoe dit wordt geregeld.
Eigen risico
In Nederland hebben zorgverzekerden te maken met een eigen risico, dat jaarlijks wordt vastgesteld door de zorgverzekeraar. Voor het merendeel van de oncologische patiënten is dit eigen risico vaak al grotendeels opgebruikt door andere medische kosten. Dit betekent dat het eigen risico voor de behandeling met compressiekleding meestal geen drempel vormt voor deze patiënten.
Vergoeding
Medische compressiehulpmidden worden in principe vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar. Dit betekend dat vrijwel iedereen verzekerd is voor compressiehulpmiddelen. Hiervoor moet je echter wel een voorschrijving hebben van een arts of specialist en moet het product worden aangemeten.
Aanvraagprocedure
De aanvraagprocedure voor vergoeding kan enigszins complex zijn, omdat elke zorgverzekeraar zijn eigen regels en richtlijnen heeft. Doorgaans moet de aanvraag worden gedaan op voorschrift van een huisarts of specialist. Een receptformulier is meestal vereist om de aanvraag in te dienen. De specialist of therapeut kan deze aanvraag indienen bij de declarerende partij, of in sommige gevallen kan de patiënt zelf goedkeuring aanvragen bij de zorgverzekeraar.
Confectie- en maatwerkproducten
Het onderscheid tussen confectie- en maatwerkcompressiekleding is van groot belang bij het aanmeten en afleveren van de kleding. Hier bespreken we in detail wat deze twee typen inhouden en hoe de keuzes worden gemaakt.
Wanneer confectie en wanneer maatwerk?
Bij het kiezen tussen confectie- en maatwerkcompressiekleding zijn er belangrijke overwegingen die de uiteindelijke beslissing beïnvloeden. Deze keuze wordt vaak bepaald door zowel medische als individuele factoren, en het is essentieel om te begrijpen wanneer elk type kleding het meest geschikt is.
Confectiecompressiekleding
Confectiecompressiekleding is de standaardoptie en wordt overwogen wanneer de patiënt binnen de gangbare maten valt. Deze producten zijn direct beschikbaar, kosteneffectief en kunnen snel worden geleverd. Ze zijn geschikt voor patiënten met milde tot matige oedeemklachten die geen specifieke aanpassingen nodig hebben.
Maatwerkcompressiekleding
Maatwerkcompressiekleding is bedoeld voor een patiënt die niet binnen de standaardmaten past of specifieke aanpassingen vereist. Deze kledingstukken worden op maat gemaakt voor de individuele patiënt en zijn afgestemd op hun unieke lichaamsvorm en behoeften. Dit is vaak de beste keuze voor patiënten met ernstig oedeem of complexe anatomische variaties, zoals aanzienlijke verschillen tussen het onderbeen en bovenbeen.
De keuze tussen confectie en maatwerk wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de aanbevelingen van de behandelend arts en de individuele behoeften van de patiënt. Oedeemtherapeuten/ bandagisten letten tijdens het aanmeten op cruciale factoren, zoals de pasvorm, de mate van oedeem, en de vorm van het lichaam. Bijvoorbeeld als een patiënt ernstig oedeem en afwijkende lichaamsvormen heeft. In dat geval kan maatwerkcompressiekleding de meest geschikte optie zijn om een zo goed mogelijke pasvorm en compressie te verzorgen.
De keuze tussen confectie en maatwerkcompressiekleding is een beslissing die in nauwe samenwerking tussen de patiënt, de zorgverlener en de leverancier wordt genomen. Het doel is om ervoor te zorgen dat de gekozen compressiekleding effectief en comfortabel is, en bijdraagt aan het welzijn van de patiënt. Het is een belangrijke stap in het beheersen en behandelen van oedeem en kan het verschil maken in het succes van de therapie.
Waar de specialist op let tijdens het aanmeten
Tijdens het aanmeten van compressiekleding houdt de specialist rekening met verschillende aspecten om ervoor te zorgen dat het gekozen hulpmiddel optimaal zal functioneren voor de patiënt. Enkele belangrijke overwegingen zijn:
1. Pasvorm
De pasvorm van het product is van vitaal belang. Het mag nergens raar plooien of knellen, omdat dit ongemak kan veroorzaken en de effectiviteit van de compressie kan verminderen.
2. De mate van oedeem
De ernst van de zwelling en de benodigde druk om deze te verminderen zijn belangrijke factoren. Patiënten met mild oedeem hebben mogelijk voldoende aan confectieproducten, terwijl patiënten met ernstiger oedeem eerder baat hebben bij maatwerk.
3. Vorm van het lichaam
Ieder lichaam is uniek, en sommige patiënten hebben specifieke anatomische kenmerken die een standaard confectieproduct niet goed zal passen. Bijvoorbeeld wanneer er aanzienlijke verschillen zijn tussen het onderbeen en bovenbeen. In dat geval is maatwerk vaak de enige optie.
Door zorgvuldig te letten op deze punten, kan de oedeemtherapeut of bandagist samen met de patiënt de juiste keuze maken tussen confectie en maatwerkcompressiekleding.
Het aanmeten van compressiekleding is een essentieel onderdeel van de behandeling en beheersing van oedeem. Het biedt patiënten de mogelijkheid om comfortabele en effectieve compressiehulpmiddelen te verkrijgen die zijn afgestemd op hun individuele behoeften. In nauwe samenwerking tussen de patiënt, de therapeut en de leverancier worden deze hulpmiddelen afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt, waardoor de behandeling effectiever wordt en het welzijn van de patiënt wordt verbeterd. Het is belangrijk om te onthouden dat het succes van de behandeling grotendeels afhankelijk is van de juiste keuze en pasvorm van de compressiekleding.
“Compressiehulpmiddelen zijn echt essentieel voor een goede behandeling van oedeem. Je moet wel per patiënt bekijken welke hulpmiddelen passend zijn en dat het een verlengstuk van de behandeling is. Het helpt echt met het verminderen van het oedeem en het voorkomen dat het erger wordt. Daardoor krijgt de patiënt meer de eigen regie in de keuze welk compressiehulpmiddel wanneer te gebruiken. Ik denk dat het ontzettend belangrijk is bij de behandeling van oedeem.” – oedeemfysiotherapeut Simone
Lees/kijk hier de volledige ervaring van oedeemfysiotherapeut Simone
In het kort
Het aanmeten van compressiekleding is een essentieel en zorgvuldig gepland onderdeel van de behandeling en beheersing van medische aandoeningen, zoals lymfoedeem, veneuze insufficiëntie en postoperatieve zwelling. Het speelt een cruciale rol bij het bevorderen van het welzijn van de patiënt en de juiste behandeling. Het aanmeten van compressiekleding begint met een intake, waarbij de medische geschiedenis van de patiënt wordt geëvalueerd en de klachten en behoeften worden besproken. Het gebruik van compressiekleding als behandelmethode wordt in overleg met de patiënt en de behandelend therapeut bepaald. Het nauwkeurig aanmeten van de kleding is van groot belang voor de effectiviteit van de behandeling en om ervoor te zorgen dat de kleding comfortabel zit.
De keuze tussen confectie- en maatwerkcompressiekleding is een cruciale overweging en hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van oedeem en de lichaamsvorm van de patiënt. Tijdens het aanmeetproces staat de pasvorm, de ernst van het oedeem en de anatomische variaties van het lichaam centraal. Het succes van de behandeling is grotendeels afhankelijk van de juiste keuze en de pasvorm van de compressiekleding. Een andere belangrijke factor is of de patiënt consistent het compressiehulpmiddel blijft dragen.
Daarnaast is het financiële aspect van de behandeling belangrijk, met verschillende vergoedingsmogelijkheden via de zorgverzekeraar. Het proces van intake tot en met aflevering vereist een nauwe samenwerking tussen de patiënt, de zorgverlener en de leverancier om ervoor te zorgen dat de gekozen compressiekleding zo effectief en comfortabel mogelijk is. Over het algemeen draagt het aanmeten van compressiekleding bij aan een effectievere behandeling en een verbetering van het welzijn van de patiënt.
Ester Schouten
Zorgzaam, spontaan, behulpzaam en oog voor wat er speelt dat zijn woorden die bij mij passen. Van Fysiotherapie, naar product specialist in de littekenbehandeling en product adviseur compressiehulpmiddelen. Sinds 2016 ben ik werkzaam bij Thuasne. Mijn uitdaging is het vinden van een passende oplossing voor elke cliënt… meer informatie