Hoe Sonja zelf haar lymfoedeem onder controle houdt

Hoe Sonja zelf haar lymfoedeem onder controle houdt

Toen Sonja op een dag wakker werd, was haar hele lichaam opgezet. Ze voelde overal spanning en overal pijn. Na de diagnose lymfoedeem kreeg ze een behandeling bij de oedeemfysiotherapeut. Sindsdien draagt ze diverse compressiehulpmiddelen van Mobiderm. De speciaal ontworpen blokkenstructuur van deze Thuasne-producten zorgt voor drukverschillen op de huid. Hierdoor wordt vocht afgevoerd en nemen spanning en pijn af.

Hieronder zie je een video met de ervaring van Sonja. Haar ervaring is ook uitgewerkt in tekst onder de video.

Sonja’s therapeut (Simone) heeft haar profesionele ervaring gedeeld over het behandeltraject. Haar ervaring kan je bekijken/lezen via de knop hieronder:

Hoe is het oedeem ontstaan?

“Heel spontaan. Ik werd wakker en had dikke, blauwe vingers. Mijn hand, arm, benen, buik, borsten en nek. Eigenlijk was bijna alles in mijn lichaam gespannen en deed pijn. Ik ben direct naar mijn huisarts gegaan en hij zag meteen dat het niet goed was. Ik werd doorverwezen en kreeg een scintigrafie. Uit dat onderzoek bleek dat ik primaire lymfoedeem heb. Vervolgens verwees mijn huisarts mij door naar een oedeemfysiotherapeut.”

Welke behandeling kreeg je bij deze therapeut?

“Ik kreeg eerst een lympfedrainage. Er werd vocht afgevoerd, eerst vanuit de nek naar de oksels en van daaruit naar de borsten, buik en benen. Dat voelde heel fijn en heel goed. Ik voelde mij na die behandeling veel beter. Mijn lichaam stond minder strak gespannen.”

Kreeg je nog andere behandelingen?

“Samen met mijn therapeut ging ik sporten in de sportzaal. Ik kreeg het advies om op mijn voeding te letten. Ook gaf ze mij instructies om thuis te bewegen. En natuurlijk de compressiehulpmiddelen: arm- en beenkousen, handschoentjes van Mobiderm en een Lymphatrex compressiehemd. Als ik het niet draag, voel ik dat het opzwelt. En dat is niet fijn, want dan voel ik weer de pijn. s’ Nachts draag ik ook het ook. Ik ben dus altijd wel goed ingepakt. Maar ik heb er duidelijk baat bij. En dat is voor mij het belangrijkste.”

Een compressiehemd, wat is dat?

“Er kwam iemand van Thuasne bij mij thuis om het compressiehemd aan te meten. Eerst zat het heel strak, maar dat was een kwestie van wennen. Nu zit het gewoon superfijn, ik kan niet meer zonder mijn hemd. Het geeft mij mijn vrijheid terug. Ik kan weer actief zijn, en dat is wel echt een pluspunt. Zonder Lymphatrex compressiehemd komt de zwelling snel terug en voel ik weer heel veel pijn.”

Je hebt ook een speciale armkous?

“Ik heb in de nacht een armkous van Mobiderm om en dat werkt erg goed. De kous kun je zelf verzetten, dus als mijn arm wat dikker is zet ik de kous wat minder strak. Aan de binnenkant zitten nopjes en die geven druk en daardoor wordt het vocht weggevoerd.”

Ik heb mijn vrijheid terug dankzij Mobiderm

Kun je wat meer vertellen over de compressiehandschoenen?

“Ik had eerst compressiehandschoenen, maar die waren heel stug en deden mij pijn. Toen kreeg ik Cicatrex compressiehandschoenen en die waren veel flexibeler en voerden ook het vocht goed af. Ik wissel mijn Cicatrex handschoenen nu ook af met Mobiderm handschoenen, wanneer het oedeem toeneemt. Vooral in de nacht draag ik handschoenen van Mobiderm met nopjes van binnen.”

Heb je tips voor mensen met oedeem?

“Sporten is heel belangrijk om in beweging te blijven. Let heel goed op je voeding. Ik gebruik zelf ook een massagehulpmiddel, heel handig en fijn!”

Heeft u zelf last van oedeem? Zoek dan een specialist via de link hieronder:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven