Hoe vaak moet compressiekleding vervangen worden?

Hoe vaak moet compressiekleding vervangen worden?

Compressiekleding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diverse medische aandoeningen, zoals lymfoedeem en veneuze insufficiëntie. De levensduur van deze kledingstukken wordt door verschillende factoren beïnvloed. De kwaliteit van het materiaal en de materiaalkeuze zijn essentieel; dunner materiaal slijt sneller dan dikker materiaal.

Zelfs bij dagelijks gebruik kan compressiekleding van goede kwaliteit ongeveer een half jaar meegaan zonder kwaliteitsverlies. De manier waarop je met de kleding omgaat, zoals het vermijden van scherpe nagels, speelt echter een grote rol in de levensduur van het product.

Daarnaast is het belangrijk om compressiekleding tijdig te vervangen, omdat de compressie na verloop van tijd afneemt, zelfs bij goed onderhoud. De algemene regel is dat je compressiekleding elk jaar vervangt, met een vergoeding van twee stuks per 12 maanden door de zorgverzekering.

Lees in dit artikel meer over de levensduur van compressiekleding en wat je kunt doen om de kwaliteit zo lang mogelijk goed te houden. Onderaan dit artikel staat een beknopt overzicht van producten die Thuasne aanbiedt. Thuasne is marktleider op het gebied van compressiekleding en ontwikkelt al 175 jaar innovatieve producten voor de zorgsector.

Wat de levensduur van compressiekleding beinvloed

De levensduur van compressiekleding wordt door verschillende factoren beïnvloed, waarbij de kwaliteit van het materiaal en de materiaalkeuze een belangrijke rol spelen. Hoe dunner het materiaal, hoe gevoeliger het is voor slijtage; dikkere materialen gaan over het algemeen langer mee. Compressiekleding kan, bij dagelijks gebruik, ongeveer een half jaar meegaan zonder kwaliteitsverlies.

Het is uiteraard heel bepalend voor de levensduur hoe je met de kleding omgaat. Zo kun je met lange nagels zonder beschermende handschoenen de stof beschadigen. Bovendien leidt gewichtstoename of een verandering in tailleomvang tot extra druk op het materiaal en de naden. En dat kan de slijtage versnellen.

Duurzame materialen hebben een langere levensduur dan goedkopere alternatieven

De keuze van het materiaal, en daarmee de levensduur, hangt sterk af van de medische indicatie. Soms is dikker materiaal nodig vanwege de aard van de aandoening. Verder slijt een vest doorgaans minder snel dan een broek, omdat broeken worden blootgesteld aan beweging en wrijving tijdens wandelen of sporten.

Wij raden het aan om de compressiekleding dagelijks te wassen om huidschilfers en vet van de huid te verwijderen. Daarmee behoud je de elasticiteit en komt de compressiekleding na het wassen weer goed in model met een maximale compressie. Regelmatig wassen is dus cruciaal voor zowel de levensduur als de werkzaamheid van de kleding. Het is belangrijk om geen wasverzachter te gebruiken en de kleding niet in de droger te doen.

Het is vanzelfsprekend dat compressiekleding sneller slijt naarmate het vaker wordt gedragen. Daarbij spelen de soort activiteiten de je onderneemt, natuurlijk een grote rol. Ben je actief persoon, kies dan niet voor dun materiaal, maar juist steviger materiaal dat beter bestand is tegen intensieve belasting.

De levensduur van compressiekleding wordt verder nog verkort wanneer je de kleding aantrekt zonder handschoenen. Dit kan, net als bij een panty, de stof beschadigen.

Hoe kun je zien of compressiekleding vervangen moet worden?

Het is belangrijk dat je weet wanneer compressiekleding aan vervanging toe is. Je moet op tijd de kleding vervangen, omdat geleidelijk de werking van het product minder wordt. Een van de eerste tekenen dat compressiekleding moet worden vervangen, is wanneer je een verminderd gevoel van druk ervaart. Hoewel de kleding er nog goed kan uitzien, kan de compressie wel zijn afgenomen. Aangezien dit geleidelijk plaatsvindt, valt het niet altijd direct op. Daarom adviseren wij om compressiekleding elk jaar te vervangen om zeker te zijn van de optimale werking van het product.

De druk van compressiekleding neemt sowieso af naarmate het vaker wordt gedragen. Dit komt doordat de elasticiteit van het materiaal na verloop van tijd vermindert. Zelfs bij goed onderhoud en regelmatig wassen, zoals hierboven besproken, zal de compressiekracht uiteindelijk afnemen. Om de effectiviteit te behouden, is het belangrijk om de signalen van verminderde druk te herkennen en op tijd nieuwe compressiekleding aan te schaffen.

Vergoeding bij compressiekleding?

Bij de vergoeding van compressiekleding zijn er algemene regels die van toepassing zijn. In Nederland worden doorgaans twee stuks compressiekleding per 12 maanden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer compressiekleding zowel overdag als ’s nachts moet worden gedragen, kan een derde kledingstuk worden vergoed. De vergoeding wordt verrekend met het eigen risico en compressiekleding wordt vergoed als een verbandmiddel.

Voor specifieke details en uitzonderingen is het belangrijk om de polisvoorwaarden van de eigen zorgverzekeraar te raadplegen, aangezien deze per verzekeraar kunnen verschillen.

Waarom het verstandig is om minimaal 2 compressiekledingstukken te hebben

Het is handig om meerdere compressiekledingstukken te hebben. Dit zorgt ervoor dat je altijd een schoon kledingstuk beschikbaar hebt. Compressiekleding moet regelmatig worden gewassen om de elasticiteit en effectiviteit te behouden. Door minimaal twee stuks te bezitten, kun je de ene dragen terwijl de andere wordt gewassen en gedroogd. Dat is belangrijk, omdat je altijd zonder onderbreking compressiekleding moet dragen.

De producten van Thuasne

De producten van Thuasne zijn ontworpen om extra lang mee te gaan en optimale ondersteuning te bieden gedurende hun gehele levensduur. Thuasne biedt een breed scala aan compressiekleding onder verschillende merknamen, elk gericht op specifieke medische behoeften:

  • Cicatrex: Speciaal ontworpen voor de behandeling van brandwonden en littekenweefsel. Helpt bij het verminderen van littekenvorming en verbeteren van de elasticiteit van de huid.
  • Lymphatrex: Gericht op de behandeling van lymfoedeem. Biedt effectieve compressie om zwelling te verminderen en de lymfestroom te bevorderen.
  • Biflex: Wondcompressieverband voor verschillende medische indicaties, waaronder veneuze aandoeningen en lymfoedeem. Beschikbaar in versies Kit Biflex een zwachtelsysteem dat door de zorgprofessional wordt aangelegd en Biflex Self Adust die je zelf kan aanleggen na instructie van de zorgprofessional.
  • Mobiderm: Innovatieve compressieproduct dat met een zogeheten point pressure-systeem bedoeld voor de behandeling van fluctuerend oedeem, lymfoedeem of bij een gevoelige of verstoord gevoel in de huid.
  • Venoflex: Therapeutische compressiekousen van zeer fijne microvezel voor fitte, lichte benen. De kousen zijn ook geschikt voor intensief dagelijks gebruik en voor mensen met een gevoelige huid.

Marlies Kos

Sinds juni 2022 ben ik werkzaam bij het team van Thuasne. Van origine ben ik verpleegkundige en werkzaam geweest op de afdeling oncologische chirurgie. De afgelopen 15 jaar heb ik veel ervaring opgedaan op het gebied van compressie als productspecialist/accountmanager TEK (therapeutisch elastische kousen) en bandagist… meer informatie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven