Ontdek hoe Simone als zorgspecialist oedeem behandelt
Simone is oedeemfysiotherapeut. Acht jaar geleden kwam Sonja bij haar op consult met de diagnose primair lymfoedeem. Samen zijn ze toen aan de slag gegaan met een individueel behandelplan. Een belangrijk onderdeel daarvan is de blijvende inzet van compressiehulpmiddelen van Thuasne.
Hieronder zie je een video met de ervaring van Simone. Haar ervaring is ook uitgewerkt in tekst onder de video.
Sonja heeft ook haar eigen ervaring met compressietherapie gedeelt. Klik op de knop hieronder om haar ervaring te zien of te lezen:
Wat was de zorgvraag?
“Acht jaar geleden kwam Sonja bij mij. Ze was doorverwezen door de huisarts met de diagnose primair lymfoedeem. We zijn eerst samen gaan bekijken wat de klachten precies waren. Dat waren zwellingen, pijn en daardoor een beperking in dagelijkse activiteiten.”
Wat was je behandeldoel?
“Sonja leidt een actief leven, is vaak buiten of met haar kleinkinderen. Voor haar is het behoud van zelfstandigheid en de mogelijkheid actief te kunnen blijven het belangrijkste doel van de behandeling.”
Wat was het behandelplan?
“Ik heb eerst uitgelegd dat het oedeem niet iets tijdelijks is, maar dat we werken naar stabilisatie en het voorkomen van toename. Dus de klachten eerst zoveel mogelijk proberen te verminderen in de reductiefase. En vervolgens de onderhoudsfase. Daarbij staat het behoud van kwaliteit van leven voorop.
We zijn gestart met manuele lymfedrainage. Tegelijkertijd heb ik een doorverwijzing ingezet naar een diëtiste, zijn we gaan sporten en is Sonja thuis gaan bewegen. Ze doet aan zelfmassage en draagt compressiehulpmiddelen. Sonja is gelukkig heel erg therapietrouw. Ze draagt zowel overdag als in de nacht de compressiehulpmiddelen van Mobiderm: handschoenen, arm- en beenkousen, hemd. Ze heeft verschillende producten en bepaalt zelf aan de hand van haar klachten welke hulpmiddel ze inzet. Daardoor heeft ze zelf de regie. En dat vindt zij erg belangrijk.”
Hoe verliep de inzet van de compressiehulpmiddelen?
“Sonja had de meeste klachten in haar borst- en buikstreek. Daarom zijn we gestart met een compressiehemd van Lymphatrex. Er is iemand van Thuasne langsgekomen om het aan te meten. Ze heeft heel actief met ons meegedacht. Dat was erg prettig.
Nadat het compressiehemd was opgestart wilden we ook zorgen dat het oedeem in de armen en benen onder controle kwam. We zijn dan ook overgegaan tot het zwachtelen van de benen. Toen het zwachtelen van haar armen en benen niet voldoende hielp, zijn we ook overgegaan op Mobiderm beenkousen en Mobiderm armkousen. Deze hebben heel goed gewerkt en Sonja draagt deze nog geregeld.”
Worden deze producten vergoed door de zorgverzekeraar?
“Ja, al deze producten moet de zorgverzekeraar vergoeden. Bij de ene verzekeraar moet je het apart aanvragen en bij de andere verzekeraar krijg je het standaard vergoed. Soms moet je een aanvullend formulier invullen.
Waarom was deze behandeling succesvol?
“Compressiehulpmiddelen zijn echt essentieel voor een goede behandeling van oedeem. Je moet wel per patiënt bekijken welke hulpmiddelen passend zijn en dat het een verlengstuk van de behandeling is. Het helpt echt met het verminderen van het oedeem en het voorkomen dat het erger wordt. Daardoor krijgt de patiënt meer de eigen regie in de keuze welk compressiehulpmiddel wanneer te gebruiken. Ik denk dat het ontzettend belangrijk is bij de behandeling van oedeem.”
Wat vind je van de compressiehulpmiddelen van Thuasne?
“Thuasne heeft een heel breed scala aan producten. Het is fijn dat er verschillende soorten compressiehulpmiddelen zijn, bijvoorbeeld speciaal voor het sporten, dat ze vaak zelf te verzetten zijn en dat er verschillende materialen beschikbaar zijn. Die variëteit is heel belangrijk voor de patiënt, want dan kunnen ze voldoende afwisselen en daardoor de producten in hun dagelijkse leven goed kunnen toepassen en zijn ze bereid de producten te blijven dragen. Dit komt de therapietouwheid en zelfredzaamheid zeker ten goede.”