Nachtcompressie hoe werkt dat eigenlijk?

Nachtcompressie hoe werkt dat eigenlijk?

Nachtcompressie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van aandoeningen zoals oedeem. Maar waarom is nachtcompressie eigenlijk nodig en hoe werkt het? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en dieper ingaan op nachtcompressie en de producten van Thuasne.

Veel mensen vinden overdag voldoende verlichting van hun symptomen door het dragen van compressiekleding. Echter, in bepaalde situaties kan het nodig zijn om ’s nachts extra compressie toe te passen. Vooral wanneer het vaatstelsel en/of lymfestelsel extra ondersteuning nodig heeft om vochtophoping te verminderen, kan nachtcompressie een belangrijk en effectief hulpmiddel zijn.

Terwijl druk overdag kan helpen bij het voorkomen van zwelling door vochtophoping, kan ’s nachts, wanneer het lichaam in rust is, vocht gemakkelijker worden vastgehouden. Nachtcompressie biedt een manier om dit onder controle te houden terwijl het lichaam rust en de symptomen van de aandoening verminderen.

Maar waarom is het niet voldoende om gewone compressiekleding ‘s nachts te dragen? Het antwoord ligt in het verschil in bloeddruk en de impact daarvan op de bloedsomloop wanneer u ligt. Reguliere compressiekleding geeft gedurende 24 uur hoge druk, wat gevaarlijk kan zijn, vooral voor mensen met hartproblemen. Daarom is speciale nachtcompressiekleding, met specifieke werking en lage druk ontworpen om de druk ’s nachts te reguleren en de bloedsomloop niet te verstoren.

Waarom compressie tijdens de nacht?

Voor veel mensen is compressiekleding tijdens de dag voldoende om de symptomen van aandoeningen als oedeem onder controle te houden. Echter, in sommige gevallen kan het nodig zijn dat u ’s nachts extra compressie toepast.

Dit is vooral relevant wanneer het vaatstelsel en/of lymfestelsel extra ondersteuning nodig heeft om vochtophoping te verminderen. Overdag kan drukcompressie, bijvoorbeeld met een kous, helpen voorkomen dat de ledematen dikker worden door vochtophoping. Maar ’s nachts, wanneer het lichaam in rust is, kan vocht gemakkelijker ophopen. Nachtcompressie biedt een manier om de vochtophoping onder controle te houden, terwijl uw lichaam rust en de symptomen van de aandoening worden verminderd.

In sommige gevallen is alleen een compressiehulpmiddel overdag dragen niet voldoende. In die gevallen kan nachtcompressie noodzakelijk zijn.

Draag ’s nachts een compressiemiddel wanneer er sprake is van sterk veranderend oedeem of fibrose, dat wordt gekenmerkt door een verharde huid . Hoewel niet iedereen baat heeft bij nachtcompressie, is het bijzonder effectief bij de behandeling van veneusoedeem en lymfoedeem.

Het dragen van compressiekleding gedurende de nacht kan niet alleen leiden tot een betere nachtrust, maar ook tot aanzienlijk verbeterde oedeemreductie. Hierdoor kan de drukcompressie overdag effectiever zijn en wordt het ongemakkelijke gevoel dat gepaard gaat met vochtophoping verminderd.

Door zowel overdag als ’s nachts compressie toe te passen, bereikt u een meer effectieve en doelmatige behandeling. Een behandeling waarbij u gedurende de dag compressiekleding draagt en tijdens de nacht gebruikmaakt van een punt-druksysteem (PPD).

Het is tegen de richtlijn om alléén ’s nachts een compressiehulpmiddel te dragen. Dit gebeurt echter soms wel, bijvoorbeeld bij borstoedeem en genitaaloedeem. Ook kan het zijn dat u een behandeling bij de oedeemfysiotherapeut en/of huidtherapeut volgt en u tijdens de vakantie geen reguliere massage krijgt.

In zulke gevallen krijgt u het advies om verdikking en ongemak te voorkomen, wat anders kan leiden tot complicaties zoals wondroos (erysipelas). Het gebruik van een punt-druksysteem kan helpen bij een goede afvoer van vocht, waardoor het oedeem stabiel blijft en de weefsels soepeler worden.

Het is belangrijk om de therapie nauwgezet te volgen. Uiteraard zijn er situaties denkbaar waarin het moeilijk is om de voorgeschreven compressietherapie te volgen, zoals op warme dagen of tijdens sociale evenementen waarbij het dragen van een kous niet wenselijk is. Overleg met uw therapeut om de beste aanpak te bepalen in uw specifieke situatie.

Wat zijn punt-druksystemen?

In de medische wereld worden punt-druksystemen, ook wel bekend onder de Engelse term ‘point pressure devices’ (PPD), vaak gebruikt voor verschillende therapeutische doeleinden. Een voorbeeld van zo’n systeem is het Point-Press-systeem van Thuasne, dat micromassage biedt met behulp van schuimblokjes die kriskras door elkaar heen zijn geplaatst.

Gedurende de nacht, terwijl de drager in bed ligt, zorgen deze blokjes voor een masserende werking op de drukpunten. Dit masseren van het lymfestelsel stimuleert de vochtafvoer. De structuur van het materiaal van deze systemen draagt bij aan het versoepelen van fibroseweefsel en verharde huid door oedeem, en bevordert de afvoer van vocht in de ledematen.

Punt-druksystemen drukken op verschillende punten op de huid. Dit heeft een masserende werking en is voornamelijk effectief bij verhard weefsel (fybrose)

De producten van Thuasne

Thuasne heeft een uitgebreid assortiment aan nachtcompressiekleding. Hieronder leest u over Mobiderm een uniek puntdruksysteem dat door honderden specialisten wordt ingezet.

Mobiderm Zwachtels

De Mobiderm Zwachtels van Thuasne worden gebruikt voor verschillende aandoeningen, zoals fibrotisch weefsel (verharde plekken door het oedeem). Wanneer een arm niet dunner wordt, kan zwachtelen met Mobiderm Zwachtels helpen. Deze zwachtels bestaan uit blokjes (point pressure), die indirect op de huid worden aangebracht op de huid. Daaroverheen wordt een korte rekzwachtel aangebracht om de arm soepel te houden en de afvoer van lymfevocht te bevorderen.

De mobiderm arm en beenkousen

De Mobiderm arm- en beenkousen van Thuasne bieden verschillende voordelen, deze bevatten het unieke ontwerp van de Mobiderm blokjes. Deze blokjes zijn niet allemaal recht geplaatst, maar zijn juist kriskras gerangschikt, vergelijkbaar met het natuurlijke patroon van het lymfestelsel. Door deze opstelling wordt bij beweging een masserend effect gecreëerd, wat de oppervlakte van de huid stimuleert en de soepelheid ervan bevordert. Aangezien het lymfesysteem een ​​groot netwerk is, zorgt deze willekeurige opstelling ervoor dat overal stimulatie plaatsvindt.

”De Mobiderm Autofit gaf direct stevigheid aan mijn been. En door de druk werd de pijn minder.” – Jolanda

Lees/kijk hier de volledige ervaring van Jolanda.

Daarnaast worden er bij de Mobiderm kousen zowel kleine blokjes gebruikt bij de voet en de handrug, als grote blokjes bij de arm en het been. Dit is afhankelijk van de behoeften van de patiënt. Het is ook mogelijk om de blokjes individueel aan te passen in het patroon.

Soms kunnen kleine blokjes te hard zijn, maar dit kan in overleg met een zorgaanbieder worden aangepast. Het is belangrijk dat er op microniveau voldoende druk wordt uitgeoefend om vochtophoping te voorkomen en de lymfeknopen goed te laten functioneren.

De mobiderm autofit

Het voordeel van de Mobiderm Autofit, met zijn vele instelmogelijkheden, ligt in het feit dat deze niet bestaat uit losse pads, maar geïntegreerd is in kledingstukken. Met de Autofit kunt u de druk zelf aanpassen. Dankzij de klittenbanden past het kledingstuk zich gemakkelijk aan variaties in de dikte en de antomie van bijvoorbeeld de elleboog. Dit zorgt ervoor dat u altijd een goede en comfortabele pasvorm heeft.

Tips voor slapen met nachtcompressie

Slapen met nachtcompressie vereist een goede pasvorm. In het begin kan het even wennen zijn, maar na verloop van tijd wordt slapen gemakkelijker omdat de klachten als zwelling en pijn verminderen

Bij warm weer kan het nuttig zijn om een laken te gebruiken in plaats van een dekbed en om het raam open te zetten voor ventilatie. Plaats een kussen onder uw lichaam, om daarmee een comfortabele slaaphouding te vinden. Het is erg belangrijk om juist bij warm weer de nachtcompressie te dragen, omdat het lichaam dan meer moeite heeft om overtollig vocht af te voeren.

Hoe wordt nachtcompressiekleding aangemeten?

Voor het aanmeten van nachtcompressiekleding gaat u naar een fysio-oedeemtherapeut, bandagist of huidtherapeut. Bij het aanmeten van nachtcompressiekleding wordt onderscheid gemaakt tussen confectie en maatwerk.

Bij confectie worden punten aangemeten, zoals bij de hand, pols, elleboog en onder de oksel, in verschillende lengtes. Tegenwoordig biedt confectie meerdere lengtes aan, omdat de omvang kan variëren. Op deze manier is er bijna altijd een passende vorm beschikbaar.

Bij maatwerk wordt er in overleg met de therapeut punt voor punt opgemeten. Als er sprake is van grote afwijkende maten, wordt er gekozen voor maatwerk. Zoekt u een specialist die uw nachtcompressie kan aanmeten? Kijk dan hier voor een overzicht van specialisten.

Vraag en antwoord

Mensen die voor het eerst in aanraking komen met nachtcompressie hebben vaak veel vragen. Hieronder behandelen wij de vragen die wij het meest horen.

Duurt het lang om te wennen aan nachtcompressie?

Het wennen aan nachtcompressie valt doorgaans mee. In de praktijk ervaren veel patiënten al snel verlichting, hoewel het in het begin even wennen kan zijn. Nachtcompressie werkt meestal erg goed in het verminderen van klachten die verband houden met oedeem.

Lees voor meer informatie over oedeem en het gebruik van nachtcompressie het boek Oe(i)deem, een praktisch boek over oedeem, speciaal geschreven voor patiënten’.

Hoe moet een nachtcompressiehulpmiddel gewassen worden?

Het is veilig om het nachtcompressiehulpmiddel in de wasmachine te wassen op een temperatuur van 30 graden. Het mag niet in de droger, want dan kan het krimpen. Wikkel het in handdoeken en droog het voorzichtig door het op te rollen en uit te knijpen. Hang het daarna direct op om te drogen.

Deze methode is goed voor het behoud van het product. Het wordt aanbevolen om het hulpmiddel ongeveer om de twee dagen te wassen. De wasvoorschriften staan altijd vermeld in de handleiding en/of op het label van de producten

Kun je ook een gewone compressiekleding dragen ’s nachts?

Reguliere compressiekleding geeft gedurende 24 uur te veel druk, wat gevaarlijk kan zijn, vooral bij mensen met een zwak hart. Wanneer je ligt, is er een andere bloeddruk, en als de benen plat liggen, heeft dit geen invloed op de bloedsomloop.

Te veel druk op de slagaders is niet gunstig voor de bloedsomloop. Daarom is speciale nachtcompressiekleding ontworpen om de druk ’s nachts te reguleren en de bloedsomloop niet te verstoren.

Kirsten Schokker

Passie voor compressiezorg! Al 20 jaar werk ik in de compressiezorg waarvan 10 jaar bij Thuasne als compressie specialist. Ik denk graag samen met de therapeut en patient mee om tot een juiste oplossing te komen voor de patiënt. Het juiste hulpmiddel op de juiste plek, dat is waar ik voor ga… meer informatie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven