
Problemen met compressiehulpmiddelen oplossen
In dit artikel lees je over de problemen die vaak voorkomen bij het gebruik van compressiehulpmiddelen en hoe je deze kunt oplossen. We bespreken veelvoorkomende klachten zoals pijn, knelling, jeuk, en moeilijkheden met het blijven zitten van het hulpmiddel. Het is belangrijk om het juiste hulpmiddel te kiezen, zorgvuldig aangepast aan jouw behoeften en maat. Daarmee krijg je optimaal comfort en de beste behandeling. We geven inzicht in de meest voorkomende klachten bij het dragen van compressiekleding en hoe je deze problemen kunt oplossen.
Het hulpmiddel doet pijn
Het is niet goed wanneer het dragen van een compressiehulpmiddel pijn veroorzaakt. Als je pijn ervaart, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je therapeut of bandagist. Totdat je een specialist hebt geraadpleegd, is het verstandig om het hulpmiddel tijdelijk niet te dragen. Een compressiehulpmiddel is bedoeld om je te ondersteunen en te helpen, niet om extra klachten te veroorzaken.
”Ik had eerst compressiehandschoenen, maar die waren heel stug en deden mij pijn. Toen kreeg ik Cicatrex compressiehandschoenen en die waren veel flexibeler en voerden ook het vocht goed af.” – Sonja
Lees/kijk hier de volledige ervaring van Sonja.
Soms kan het zijn dat je lichaam moet wennen aan het dragen van bijvoorbeeld een compressievest, wat een gevoel van druk op je borstkas of buik kan geven. Dit zou geen pijn mogen veroorzaken, maar kan wel onaangenaam zijn omdat je moet wennen aan de druk van het vest. In zulke gevallen is het raadzaam om het dragen geleidelijk op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met drie uur per dag en verleng dit langzaam naar vier uur en meer. Mocht het onaangename gevoel aanhouden, neem dan opnieuw contact op met je therapeut, specialist of bandagist om het probleem te bespreken.

Het hulpmiddel knelt
Compressiekousen en andere hulpmiddelen moeten goed aansluiten op je lichaam, maar mogen niet zo strak zitten dat ze knellen of snoeren. Dit kan dan juist meer klachten veroorzaken. Het is dus niet goed als een compressiehulpmiddel knelt.
Als een compressiekous knelt aan de randen, kan het zijn dat de kous direct uit de fabriek nog wat stug en stijf is. Probeer de kous eerst ergens overheen te spannen om de eerste rek eruit te halen. Als dit niet helpt, is het mogelijk dat de maat niet goed is. Controleer daarom altijd of je de juiste maat hebt en neem indien nodig contact op met je therapeut of bandagist voor advies.
Er zijn compressiehulpmiddelen die minder knellen, zoals de Mobiderm compressieproducten van Thuasne. Deze producten hebben een werking gebaseerd op de drukverschillen en hoeven niet strak te zitten om effectief te zijn. Dit betekent dat ze niet hetzelfde knellende gevoel geven als traditionele compressiekousen. Mobiderm maakt gebruik van een klittenbandsysteem en biedt druk tussen de 8 en 15 mmHg (kwikdruk), waardoor veel gebruikers ze als comfortabeler ervaren.
Het hulpmiddel veroorzaakt jeuk
Jeuk kan veroorzaakt worden doordat je mogelijk allergisch bent voor het materiaal van het hulpmiddel. Hoewel medische hulpmiddelen vaak gemaakt zijn van zachte materialen die vriendelijk zijn voor de huid, vooral bij aandoeningen zoals oedeem, kan het soms voorkomen dat je een reactie krijgt.
Er zijn ook bepaalde stoffen die minder kriebelig zijn. Fabrikanten van medische hulpmiddelen houden rekening met het comfort van de gebruiker, en daarom worden deze producten meestal ontworpen om jeuk te minimaliseren. Bij normaal gebruik zou jeuk dus niet moeten optreden.
Als jeuk een allergische reactie is, gaat dit waarschijnlijk niet vanzelf over. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of de jeuk aanhoudt. In dat geval is het raadzaam om advies te vragen aan een arts, therapeut of bandagist. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte oplossing, zoals het aanpassen van het hulpmiddel of het gebruik van een ander materiaal.
Het hulpmiddel blijft niet goed zitten
Het kan gebeuren dat een compressiehulpmiddel, zoals een kous, niet goed blijft zitten en gaat glijden. Dit kan komen doordat het hulpmiddel te strak of juist te groot is aangemeten. Compressiekousen voor het hele been hebben bijvoorbeeld vaak de neiging om af te zakken vanwege de conische vorm van het been of de arm.
Om dit probleem op te lossen, is het belangrijk om eerst de maat van het hulpmiddel te controleren. Bij compressiekousen kun je huidlijm gebruiken om ervoor te zorgen dat ze beter blijven zitten. Deze lijm kan van tevoren worden aangebracht en indien nodig bijbesteld. Voor arm- en beenkousen zijn er siliconen elastische banden beschikbaar, die aan de binnenkant voorzien zijn van siliconenbolletjes voor extra grip.
Als het hulpmiddel niet goed blijft zitten omdat het niet goed is aangemeten, kan het nodig zijn om een ander hulpmiddel aan te meten. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een panty, in plaats van dijkousen, omdat een panty minder snel zal afzakken.
Ook is er een mogelijkheid om naar ander materiaal te kijken, wat wellicht een andere rek heeft, zoals de Cicatrex Contour legging. Kortom, soms is het nodig om bij te stellen in materiaalkeuze door bijvoorbeeld het probleem van afzakken. Dit kan per persoon verschillen. Het is altijd raadzaam dit te bespreken met je therapeut / bandagist

De zwelling neemt niet af, het hulpmiddel werkt niet
Het is niet goed als een opgezwollen lichaamsdeel opgezwollen blijft als je een compressiehulpmiddel gebruikt. Oedeem zou moeten afnemen bij het gebruik van compressiehulpmiddelen. Over het algemeen zou je binnen twee tot drie weken een merkbare afname van het oedeem moeten zien.
Als het oedeem echter verhard is, kan het moeilijker zijn om vocht af te voeren. Bij verhard oedeem werken point pressure devices, zoals Mobiderm verband en/of kledingstukken erg goed. Na twee tot drie dagen zou er al enige meetbare afname moeten zijn. Bij ernstige oedeemproblematiek kan het wat langer duren.
In gevallen waar meer compressie niet helpt, kan het nuttig zijn om andere hulpmiddelen toe te voegen, zoals Mobiderm van Thuasne, om het oedeem in beweging te krijgen. Mobiderm werkt door drukverschillen te creëren, wat kan helpen om het vocht beter af te voeren.
Het is altijd belangrijk om in overleg met je therapeut te handelen. Als je onder behandeling bent van een oedeemtherapeut, krijg je standaard zelfmanagementadvies. Ook kun je terecht bij NLNet, de Nederlandse lymfoedeemvereniging, voor advies over zelfmanagement.
Het hulpmiddel is moeilijk te verbergen
Veel mensen willen niet dat anderen hun compressiekleding zien en kiezen daarom vaak voor kleding die het hulpmiddel verbergt. Compressiekleding is echter niet beschikbaar in elke huidskleur, maar er zijn wel opties in beige. Deze neutrale kleur valt minder op, ook al is elke huidskleur anders.
Er zijn verschillende manieren om compressiekleding te verbergen. Bij een compressievest kun je bijvoorbeeld een kanten hemdje dragen. Voor arm- en beenkousen kan een pantyoverkous met een kleur of patroon een goede oplossing zijn. Ook kan het dragen van een lange broek of kleding die de compressiekleding bedekt helpen, zolang het comfortabel blijft.
Natuurlijk kan het lastig zijn om te accepteren dat je altijd compressiekleding zal moeten dragen. Het is een chronische behandeling die noodzakelijk is voor een betere levenskwaliteit. Het is dan ook belangrijk om te beseffen waarom je de kleding draagt en wat de gevolgen kunnen zijn als je deze niet draagt. Een therapeut kan je hierover goed informeren.
Zo is het bij bijvoorbeeld ook – of liever juist – bij warm weer belangrijk om de compressiekleding te blijven dragen, ook al is het begrijpelijk is dat je de kleding dan uit zou willen laten. Dit kan echter leiden tot meer klachten in de avond.
Terug naar de zorgprofessional/leverancier?
Het is belangrijk om te weten wanneer je terug moet gaan naar je zorgprofessional of leverancier met je compressiehulpmiddel. Als het hulpmiddel knelt, pijn doet, irriteert, jeukt of andere klachten veroorzaakt, is het verstandig om dit aan te kaarten bij een specialist.
Als je merkt dat je compressiehulpmiddel niet goed zit of ongemak veroorzaakt, kun je in overleg met je zorgverzekeraar mogelijk een ander hulpmiddel vergoed krijgen. Het is altijd een goed idee om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Om ervoor te zorgen dat het volgende hulpmiddel wel goed zit, is het belangrijk goed te overleggen met je therapeut en andere zorgprofessionals. Zij kunnen je begeleiden bij het kiezen van het juiste hulpmiddel en ervoor zorgen dat het goed is aangepast aan jouw specifieke behoeften.
Wanneer je jouw probleem meldt bij jouw zorgverlener, zullen zij dit niet als een klacht zien, omdat het soms even kan duren om het juiste hulpmiddel te vinden dat goed bij je past. Elk lichaam is anders, en het kan een kwestie van proberen en aanpassen zijn om het perfecte hulpmiddel te vinden.
De producten van Thuasne
Venoflex
Venoflex compressiekousen worden voornamelijk ingezet bij de behandeling van veneus oedeem. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een ophoping van vocht in de benen, vaak veroorzaakt door een verminderde afvoer van bloed vanuit de benen terug naar het hart. De Venoflex kousen helpen dit probleem te verlichten door de bloedcirculatie te stimuleren en de zwelling te verminderen.
Venoflex compressiekousen bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere compressiekousen. Ze zijn gemaakt van zacht materiaal met vlakke naden en zijn beschikbaar in verschillende kleuren en materialen, wat zorgt voor extra draagcomfort en minder irritatie aan de huid. Bovendien hebben deze kousen een versterkte hiel en een hoge wreefbasis, waardoor ze duurzamer en beter bestand zijn tegen slijtage.
De anatomisch geweven structuur van de kousen zorgt voor een optimale pasvorm en ondersteuning, terwijl de antibacteriële behandeling helpt om geurtjes en huidproblemen te voorkomen. Daarnaast kunnen Venoflex kousen eenvoudig in de wasmachine op 40 °C worden gewassen, wat het onderhoud vergemakkelijkt.
Venoflex compressiekousen zijn verkrijgbaar in zowel winkels als online. De kousen zijn beschikbaar in drukklasse 15-20 mmHg (drukklasse 1 volgens de Duitse norm) en komen in de kleuren zwart en golden.
De kousen stimuleren de afvoer van bloed en stoffen uit de benen, waardoor ze zeer effectief zijn bij de behandeling van veneus oedeem. Ze combineren comfort, functionaliteit en duurzaamheid, wat ze tot een uitstekende keuze maakt voor iedereen die last heeft van deze aandoening.
Lymphatrex
Het Lymphatrex compressiekleding is speciaal ontworpen voor de behandeling van lymfoedeem op specifieke locaties. Het assortiment is ideaal voor patiënten met matig tot ernstig lymfoedeem, niet-regelmatige ledematen met huidplooien, of een grote omtrek van het ledemaat.
Het werkingsprincipe berust op een korte rek en stevig technisch breisel, wat resulteert in een hoge werkdruk en een lage rustdruk op het ledemaat. Het materiaal bestaat uit verschillende samenstellingen, zoals Support voor comfort bij een gevoelige huid en Poly voor zachtheid en goede thermoregulatie, geschikt voor actievere patiënten.
Beschikbaar in diverse kleuren en compressieklassen (Klasse 2, 23-32 mmHg), biedt Lymphatrex een breed scala aan opties, waaronder verschillende sluitingen en siliconenbanden, om aan specifieke behoeften te voldoen. Met een uitstekende pasvorm, ademend vermogen en sneldrogende eigenschappen biedt Lymphatrex comfort en ondersteunt het een gelijkmatige drukverdeling, wat cruciaal is voor een succesvolle behandeling van lymfoedeem.
Mobiderm
Mobiderm is een nachtcompressiehulpmiddel dat wordt toegepast wanneer een kous overdag niet voldoende effectief is. Het wordt gebruikt om weefselverharding (fibrose) te verzachten, waardoor het weefsel zachter en soepeler wordt en het vocht beter kan worden afgevoerd. Mobiderm werkt daardoor met een lichtere compressiewaarde dan andere hulpmiddelen. Het wordt ook in het begin van de behandeling ingezet.
Voor genitaaloedeem is er Mobiderm Short, geschikt voor zowel mannen als vrouwen, terwijl de Mobiderm BH wordt gebruikt bij oedeem in de borststreek.
De kleine blokjes zorgen voor drukverschillen in het onderliggende weefsel. Deze blokjes zijn willekeurig geplaatst, wat resulteert in hogere en lagere drukgebieden die het lymfevocht helpen af te voeren. Deze opstelling bootst het kriskras patroon van het lymfestelsel na, en kun je vergelijken met een visnet.
Het voordeel van Mobiderm ten opzichte van andere compressiekleding is dat het relatief dun is, waardoor het gemakkelijker is om je arm of been te bewegen. Autofit maakt het verstelbaar in omvang, wat handig is bij fluctuerend oedeem, bijvoorbeeld bij warm weer of instabiele oedeemcondities. Mobiderm verzacht de oedemateuze huid, bevordert de lymfedrainage, veroorzaakt geen huidirritatie en stimuleert zelfredzaamheid.
Mobiderm kan verkregen worden via een oedeemtherapeut of een bandagist, die gespecialiseerd is in het aanmeten en verstrekken van dergelijke medische hulpmiddelen. Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd met Mobiderm en daaruit blijkt dat Mobiderm bewezen effectief is!
Cicatrex
Cicatrex wordt op verschillende manieren toegepast en is zeer veelzijdig inzetbaar, bijvoorbeeld voor brandwonden, lymfoedeem en genitaaloedeem. Het materiaal is dun, zacht en soepel, wat het comfortabel maakt om continu te dragen, zoals vaak nodig is bij brandwonden. Het is ook zeer ademend, wat essentieel is voor langdurig gebruik.
Cicatrex wordt veel gebruikt als compressiekleding bij brandwonden en lip- en lymfoedeem. De belangrijkste eigenschappen zijn de zachtheid van het materiaal en de goede elasticiteit. De drukklasse 2 RAL van het materiaal in combinatie met spieractiviteit draagt bij aan het verminderen of voorkomen van oedeem.
Om Cicatrex aan te laten meten, kun je terecht bij een oedeemtherapeut of een bandagist, die gespecialiseerd zijn in het aanmeten en verstrekken van dit type medische hulpmiddelen.
Biflex
Biflex is het merk van onze zwachtelprogramma. Kit Biflex en de Biflex Self Adjust (klittenband systeem) zijn hierin de meest toegepaste producten. Kit Biflex wordt toegepast in de beginfase van de behandeling voor verschillende soorten oedeem, waaronder veneus en lymfoedeem.
Het zwachtelsysteem heeft twee markers: een eerste stippellijn die aangeeft waar de overlap moet beginnen en een tweede marker in de vorm van een rechthoekje, waarbij een vierhoekje gevormd moet worden volgens de aanleginstructies. Dit helpt bij het consistent aanbrengen van de juiste druk tijdens het zwachtelen, wat normaal gesproken moeilijk te bereiken is. Het gebruik van deze markers maakt het ook mogelijk voor patiënten om zelfstandig te leren zwachtelen en zich gerustgesteld te voelen dat de juiste druk wordt toegepast.
Het voordeel van Biflex ten opzichte van andere zwachtelsystemen is significant. Biflex bevordert een tweemaal betere heling in vergelijking met vergelijkbare systemen. Daarnaast is bij de behandeling met Biflex slechts de helft van het aantal kits nodig ten opzichte van andere vergelijkbare systemen, wat niet alleen kostenbesparend is maar ook efficiënter in gebruik.
De Biflex Self Adjust is een klittenbandzwachtel, ook wel adjustable compression device genoemd. Deze klittenbandzwachtel verhoogd de zelfredzaamheid, je hoeft immers niet elke dag gezwachteld te worden. Daarnaast onderscheid de Biflex Self Adjust zich van de andere klittenbandzwachtels, omdat het een geíntergreerd druksysteem heeft. Hiermee weet jij goed wat je doet en of wat je doe verantwoord is voor jouw situatie. Zowel Kit Biflex als de Biflex Self adjust dienen aangevraagd te worden door een verpleegkundige of therapeut. Vraag hen naar de mogelijkheden.
Voor meer gedetailleerde informatie over deze producten en hun specifieke toepassingen, kun je terecht op de website van Thuasne.
Conclusie
Bij het gebruik van compressiehulpmiddelen is het belangrijk om eventuele klachten direct met een zorgprofessional te bespreken. Een goed passend hulpmiddel is essentieel voor de juiste behandeling en mag geen extra klachten veroorzaken. Veelvoorkomende klachten, zoals pijn, knelling, jeuk, en problemen met het blijven zitten van het hulpmiddel, vereisen specifieke oplossingen om het gebruik te optimaliseren.
De producten van Thuasne, zoals Venoflex, Lymphatrex, Mobiderm, Cicatrex en Biflex bieden comfort, effectiviteit en specifieke eigenschappen om verschillende klachten te voorkomen of behandelen en het comfort te verhogen.

Ester Schouten
Zorgzaam, spontaan, behulpzaam en oog voor wat er speelt dat zijn woorden die bij mij passen. Van Fysiotherapie, naar product specialist in de littekenbehandeling en product adviseur compressiehulpmiddelen. Sinds 2016 ben ik werkzaam bij Thuasne. Mijn uitdaging is het vinden van een passende oplossing voor elke cliënt… meer informatie